Praksa u Valenciji, Španjolska

The World Of Work

Iva Polenus


16.2. – Prvi dan
Krenuli smo na put u Španjolsku 16.02. u 02:30h. Vozili smo se kombijem do Zagreba. Na aerodrom smo stigli u 04:30h i tamo smo čekali duže vrijeme te se uputili na check in. Nakon predaje velikih kofera napokon je došlo vrijeme za ulazak u avion. Mnogima od nas je to bio prvi let avionom pa smo stoga bili nervozni i znatiželjni. Nakon dva vrlo naporna leta stigli smo u Valenciju. Prvi dan u Valenciji smo upoznali Alexandru Kuciapu. Na kraju dana smo otišli na plažu koja nas je oduševila.



17.2.- Drugi dan
Ponedjeljak 17.2. Probudili smo se u 8h ujutro da bismo stigli u agenciju Esmovia. Tamo smo se svi opet sastali s Aleksandrom koja nam je predstavila svoju agenciju i detaljno opisala kako cemo raditi. Nakon toga smo imali zanimljiv razgovor sa direktoricom Esmovie koja nam je predstavila naš posao i koja je svrha ovoga projekta. Kada smo završili sa sastankom napokon smo se uputili u apartman i s premali ručak oko kojeg smo se svi trudili. Završetkom ručka smo odlučili otići u razgledavanje grada Valencije i proveli smo svi skupa odlično vrijeme.



18.2.- Treći dan
Utorak 18.2. Prvi dan prakse. Ujutro smo se uputili u razgledavanje naših hotela u kojim ćemo raditi. Moj hotel se zove Villa Carlos. Nakon razgledavanje i dogovora morali smo se odlučiti tko će raditi u kojoj smjeni. Ja sam uzela popodnevna smjenu te sam počela raditi od 14:00h. Tamo sam upoznala radnike hotela koji su mi puno toga pokazali i naučili me preko kompjutera na programima kojima se upravlja čitavim hotelom. Završila sam radno vrijeme u 20:00h.



19.2. Četvrti dan
Srijeda 19.2. Drugi dan prakse bio mi je vrlo naporan. Danas sam puno toga morala upisivati u racunčunalo. Upisivala sam nove goste, narudžbe ljudi, papirologiju i ostalo, te sam pomagala radniku hotela da obavi stvari koje nije stigao. Između toga sam imala kratku pauzu za odmor. Završila sam praksu u 7:00h te se zaputila kući javnim prijevozom. Navečer smo svi odlučili otići u kratku šetnju gradom i pogledati neke stvari u trgovinu te u 10h otišli kući večerati.



20.2.- Peti dan

Četvrtak, probudila sam se u 9h da se stignem pripremit za svoju smjenu. Prvo smo otišli u trgovinu da kupimo namirnice za doručak a zatim sam doručkovala. Završetkom doručka sam se odlučila spremiti za drugu smjenu. Na posao sam isla javnim prijevozom te stigla u 13h. Danas sam imala jako puno rezervacija koje sam morala unositi u kompjuter- Ime, prezime, mjesto stanovanja, nacionalitet, mjesto rođenja, broj osobne itd., pomagala sam mentorici razvrstavati papire, primala sam nove goste i donosila joj rijesene rezervacije. Završila sam praksu u 20h te se vratila kući tramvajem. Večerala sam i otišla spavati.



21.2. Šesti dan
Danas sam se probudila u 9h. Željela sam ovo jutro započeti malo drugačije pa sam odlučila da bih mogla vježbati na terasi. Nakon tjelovježbe sam doručkovala te se uputila na posao gdje sam stigla u 14h. Danas mi je na poslu bilo smireno i lijepo. Imala sam puno rezervacija za popuniti na kompjuteru... Dolazili su gosti iz Kolumbije, Italije, Nizozemske, Francuske pa čak iz same Španjolske. Svi većinom ostaju dva dana i dvije noći. Zatim sam rezala poslovne kartice i neke potrebne papire, upisivala sve rezervacije u sustav, inaće to nisam znala ali danas mi je mentorici to posebno pokazivala otkljucavala gostima prostoriju s koferima i upisivala goste na samom dolasku. Završila sam posao u 20h i krenula kući.
Kada sam stigla u apartman odlučila sam odmah večerati i obaviti sve rutine da se mogu pošteno odmoriti.



22.2.- Sedmi dan
Subota,šesti radni dan. Probudila sam se u 9:30, doručkovala i spremila se za posao. Na posao sam stigla u 12:30 te pomogla kolegici da napravi ono što nije stigla. Nakon toga sam razgovarala sa mentoricom koja mi je rekla nešto više o hotelu, da ima 605 soba+ostale bitne prostorije. Da ne postoji lanac tih hotela ali imaju kompaniju, hotel nudi samo doručak+ besplatan parking. Nakon toga sam dobila rezervacije koje sam morala riješiti i stalno su stizali novi gosti, no ipak manje nego ostalih dana u tjednu. Tražili su da im otključam sobu gdje su njihovi koferi i da im dajem ii uzmem ključeve. Posao sam završila u 20h i otišla kući.



23.3.- Osmi dan
Danas je nas 7 dan u Španjolskoj. Kao jedini slobodan dan u tjednu, odlučili smo ga provesti na drugačiji način. Ujutro u 10:30 smo se uputili u Bioparc u Valenciji. Tamo smo razgledati i vidjeli puno predivni životinja koje smo mogli slikati, meni su se posebno svidjeli slonovi kojih je bilo puno, a mogli smo se i mi slikati sa njima. Na izlazu iz Bioparca sam kupila staklenu ukrasnu kuglu sa životinjom unutra.
U 16h smo se vratili nazad te odlučili otići na ručak. Poslije ručka smo se vratili u apartman te napravili kućanske poslove koje nismo stigli.




24.2.- Deveti dan
Probudila sam se u 8h ujutro kako bih obavila neke poslove u kući kao npr. pranje i vješanje rublja. Nakon toga sam doručkovala i s premala se za posao. Vrijeme mi je danas jako sporo prolazilo. Na posao sam stigla nešto ranije. Danas sam morala otkazati puno rezervacija zbog korona virusa. Dolazio je manji broj gostiju nego inace, bili su ponajviše iz Belgije i Velike Britanije. Stavljala sam njihove rezervacije u računalo te u sustav. U razgovoru s mentorima sam saznala da im otkazivanje rezervaciju kvari cijeli posao i da onda imaju komplikacije. Pred kraj radnog vremena sam pomogla mentoru dijeliti wi-fi kartice, časopise i pomogla istrpavati kofer gostiju. Završila sam posao u 19:50 te otišla kući.




25.2.- Deseti dan
Još jedan dan prakse…Probudila sam se u 9h ujutro. Na posao sam krenula malo kasnije kako ne bih opet stigla prerano. Danas su nam opet dolazili gosti ponajviše iz Belgije. Mogla sam se baš lijepo sporazumijeti s njima jer im vrlo dobro ide engleski. Opet je bila hrpa rezervacija koje treba otkazati. Danas nije bilo mnogo rezervacija za napraviti, stoga mi je mentor pokazivalo kako se piše pismo u kojemu hotel odbija nešto/nekoga.


26.2.- Jedanaesti dan
Srijeda, drugi tjedan u Španjolskoj. Danas smo imali slobodan dan te smo odlučili otići na neko putovanje. Putovali smo vlakom 45min. Posjetili smo Castilo de Sagunto koji se sastoji od puno različitih povijesnih građevina, Rimski teatar u Saguntu koji je ogroman. Nakon duge šetnje, razgledavanja građevina i slikanja s građevinama smo se uputili kući.




27.2.- Dvanaesti dan
Danas radim ujutro po prvi put. Probudila sam se u 6:30. Prvo sam doručkovala te se žurno spremila za posao. Na posao sam stigla u 7:45. Danas sam vecinom ljudima koji su zeljeli, prtljagu stavljala u prostorije namijenjene za njih tako da bih na papiri napisala prezime gosta, broj sobe i broj prtljage. Popunjavala sam rezervacije s dolascima gostiju te ih upisivala u racunalo, pomogla sam jednom zaposleniku koji mi se obratio za pomoc. Na kraju sam prebrojala kasu te je sve bilo u redu. Kući sam stigla u 20h.




28.2.- Trinaesti dan
Probudila sam se u 6:30, doručkovala te se brzo spremila za posao. Stigla sam na radno mjesto u 7:45h. Danas sam imala puno prtljage za spremiti i dati gostima nazad, imala sam za popuniti 16 rezervacija... Dolazili su gosti iz Italije, Francuske i Španjolske. Zamolili su me da im pomognem donesti predmet za djecu u hotel iz susjednog nam hotela, pokazali su mi novi programna koji sam danas radila i sve sam napravila kako treba, prebrojala sam blagajnu te na kraju imala odmor od 20min. Završila sam posao u 15h.




1.3.- Četrnaesti dan
U nedjelju smo imali slobodan dan. Taj dan smo odlučili otići na mali izlet u Oceanografic. Tamo smo mogli vidjeti cijeli morski svijet o kojemu smo učili cijeli život. Ovo razgledavanje je bilo vrlo zanimljivo pa ujedno i poučno. Prvo smo bili gledali show sa točkama koje su izvodili dupini, te su na na platnu prikazivali kratke filmove kakav je život jednog radnika tog objekta i kako se oni brinu za okoliš što puno pomaže i samim morskim životinjama. Poslije tog programa smo imali priliku gledati akvarije sa raznim vrstama riba. Također smo bili u 4D kinu, tamo smo gledali kratki prikaz oluja u nekim dijelovima zemlje. Za kraj smo bili u mogućnosti razgledati i slikati građevina u sklopu Ocenaografica. Završili smo sa svime u 15h.




2.3.- Petnaesti dan
Danas je zadnji ponedjeljak ovdje. Probudila sam se u 7h, doručkovala te se spremila za posao. Stigla sam na radno mjesto u 8h. Danas sam se većinu vremena bavila uništavanjem starog papira pomoću stroja. Kolegica i ja smo tražile rezervaciju koju je naša mentorica zamolila da nađemo. Danas nije bilo rezervacija već sam samo spremala kofere gostiju koji su bili na izlasku.


3.3.- Šesnaesti dan
Utorak, probudila sam se u 6:30 i ustala kako bih si pripremila doručak. Nakon što sam doručkovala sam se požurila na posao. Bus sam čekala 10min te sam na posao stigla 5min prije 8:00. Prvo sam izrezivala kartice za kompaniju Hotela VillaCarlos , zatim su nam počeli check-inovi i check-outovi. Dolazili su nam gosti iz Norveške, Njemačke i ponajviše iz same Španjolske. Sve njih sam unosila u sustav i smještala ih u određene sobe. Spremala sam kofere u spremnik i pred kraj smjene prebrojala kasu. Završila sam u 15h i otišla kući. Nakon posla sam ručala te se s prijateljicama uputila u šetnju gradom.


4.3.- Sedamnaesti dan
Danas sam se probudila u 7h. Popila sam svoj čaj i krenula na posao. Tramvajem sam za 10 minuta stigla na stanicu Eduard Bosca gdje inače radim. Prvo sam popunjavala rezervacije a zatim su nam dolazili gosti. Danas nije bilo puno gostiju pa onda nisam imala puno posla ali se svejedno našlo nešto što bih mogla raditi ili naučiti novo. Mentorica mi je opet pokazala neki novi program koji bih mogla upotrijebiti kada dođem u neki problem. Nakon svih check-inova sam uspjela točno izbrojati kasu. Krenula sam kući u 15h i stigla u roku od 10min. Ručala sam i otišla odmoriti.



5.3.-Osamnaesti dan
Zadnji četvrtak u Španjolskoj. Danas sam se probudila u 6:45 te se odlučila pripremiti za predposljednji radni dan. Napravila sam si doručak i krenula na stanicu. Čekala sam autobus 15min i napokon krenula na radno mjesto. Stigla sam točno u 8:00, obukla se te krenula raditi. Danas sam sa svojom kolegicom izrezivala papiriće za jelovnik kuhinje, zatim smo unosile rezervacije u sustav i check-irale nove goste. Spremale smo kofere i ključeve gostiju i završile posao u 14h jer je danas bio ugovoren posljednji sastanak s Esmoviom. Okupili smo se u 16h te nakon sastanka krenuli u Grad umjetnosti i  znanosti Ciudad. Tamo smo obilazili ogromne i predivne građevine uz vodu s kojima smo se svi zajedno slikali. Imali smo priliku i ploviti tim umjetnim jezerima. Završili smo obilazak oko 19h.




6.3.- Devetnaesti dan
Petak, zadnji dan ovdje. Danas sam se probudila prije 7h kako bih si pripremila odjecu za posao. Vec sam se napola spakirali za put kući. Na posao sam stigla 5min prije 8:00. Danas nisam imala puno rezervacija, dolazili su gosti uglavnom iz Slovenije... Razvrstavala sam papire s datumima 5. i 6. Travnja, tražila papir jedne gospođe, unosila informacije gosta u računalo i na kraju izbrojala kasu. Završila sam posao u 15h i žurno otišla kući kako bih se nastavila pripremati za put.



7.3.- Dvadeseti dan
Dan polaska. Danas smo se svi probudili prije 9h kako bismo sve pripremili za put te kako bismo provjerili sto nam fali. Morali smo očistiti čitav stan te sve ostaviti onako kako je i bilo. Po nas je ispred stana dosao autobus koji nas je vozio za luku u Valenciji. Tamo smo se check-irali i u kratkom vremenu ušli u avion. Putovali smo do Frankfurta 2h i 30min. Tamo smo morali duže vrijeme čekati novi avion na koji smo stigli u kasnim večernjim satima. U Zagreb smo stigli oko 22h. Izlaskom s aerodroma nas je dočekao prijevoz za kući u kojem smo se vozili jos 2h te smo napokon stigli kući poslije ponoći.







Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Praksa u Valenciji, Španjolska

Praksa u Valenciji, Španjolska

Praksa u Valenciji, Španjolska